Tlačové vyhlásenie poslankyne Evy Horváthovej

15.05.2013 Bratislava

Bratislava ( Obyčají ľudia a nezávislé osobnosti) Tlačové vyhlásenie poslankyne Evy Horváthovej k pozmeňujúcemu návrhu poslanca NRSR Jozefa Valockého a niektorým zmenám vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon.
K navrhovanému pozmeňujúcemu návrhu poslanca vládnej strany SMER SD sa poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO) s väčšinovou podporou členov klubu OĽANO ostro ohradzuje. Novela zásadným spôsobom kriminalizuje lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Navyše neprešla žiadnym štandardným pripomienkovým konaním a neprebehla ani diskusia s dotknutými subjektmi.
Návrhom sa obmedzuje právo zdravotníckych pracovníkov na vyjadrenie nespokojnosti nad stavom zdravotníctva. Za bezprecedentné poslankyňa považuje, že v prípade nenastúpenia do práce v krízovej situácii, budú lekári potrestaní vylúčením z komory až na 10 rokov. Pričom registrácia v komore je jednou zo základných podmienok výkonu lekárskeho povolania. Ďalším krokom je uloženie pokuty, ktorá je až 10-násobne vyššia ako pri iných osobách pri rovnakom delikte.
Vláda, ktorá ovláda zdravotnícke zariadenia, nemôže byť tým nezávislým arbitrom, ktorý bude udeľovať tieto pokuty a fakticky odnímať právo vykonávať zdravotnícke povolanie zabránením registrácie, navyše bez súdu. Ide o typický konflikt záujmov. V konečnom dôsledku pri takomto neprimeranom trestaní lekárov môže dôjsť k obmedzeniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Kto bude pacientov liečiť, ak „neposlušní“ lekári budú vylúčení z komory a nebudú môcť vykonávať svoje povolanie?
Zdravotníckemu pracovníkovi bude hroziť okrem iného trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov, a ak bude odsúdený, nebude sa viac považovať za bezúhonného, a teda nebude môcť vykonávať zdravotnícke povolanie. Okrem toho, navrhovaná novela sprísňuje podmienky bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka, ktorý pri spáchaní akéhokoľvek úmyselného trestného činu nebude môcť vykonávať svoje povolanie. Dôležitý je fakt, že v tomto prípade ide aj o trestné činy, ktoré nesúvisia s výkonom zdravotníckeho povolania. Je neprípustné, aby v právnom štáte, za ktorý sa Slovenská republika považuje, niekto vôbec takýto návrh predložil.
Nesúhlas s takýmito zmenami vyjadrili takmer všetky odborové organizácie zdravotníckych pracovníkov na Slovensku a podporu slovenským zdravotníkom vyjadrili i mnohé organizácie združujúce zdravotníkov vo viacerých krajinách EÚ. Najväčšia organizácia lekárskych odborárov v Európe v liste premiérovi, predsedovi parlamentu a ministerke zdravotníctva odmietla hrozbu pokuty, odňatia licencie či väzenia pre lekárov, ktorí odmietnu nastúpiť do služby v čase núdzového stavu. Federácia nesúhlasí s tým, aby sa vyhlasoval stav núdze v niektorom z členských štátov únie v čase mieru. „Stav núdze nemôže byť dôvodom pre určité opatrenia uložené iba pre zdravotníckych pracovníkov, ale mal by sa týkať všetkých bez ohľadu na profesiu,“ napísal E. Reginato. Pre zdravotníckych pracovníkov budú navyše všetky navrhované zmeny znamenať diskrimináciu na Slovensku i v rámci krajín EÚ, čo môže mať vážne následky.
S navrhovanými úpravami, ktoré dostávajú zdravotníckych pracovníkov do ešte väčšieho tlaku a nepohody pri napĺňaní svojho poslania nebudeme súhlasiť a naopak, budeme sa snažiť o presadenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon, ktorý zaradí zdravotníckych pracovníkov medzi chránené osoby.
Autor: Matúš Kollár 
 

Vyberte región

mark